Bine ati venit la consultarea privind Agenda Strategica de Cercetare!

Ce este Agenda Strategica de Cercetare?

Componenta a Strategiei Nationale de Cercetare, Inovare si Specializare Inteligenta 2021-2027 (SNCISI), Agenda Strategica de Cercetare va propune o prioritizare a unei parti a finantarii publice a cercetarii, prin prisma impactului asteptat la nivelul societatii, fara a limita disciplinar sau metodologic tipul de cercetare. 

Prin focalizarea sa pe impactul societal, Agenda Strategica de Cercetare va fi distincta, dar posibil complementara specializarilor inteligente, pentru care s-au derulat o serie de consultari in perioada Septembrie – Decembrie 2020 (Raportul consultarilor e disponibil aici). De asemenea, Agenda nu vizeaza orientarea cercetarii fundamentale, a carei sustinere trebuie sa vizeze primordial criteriile de excelenta stiintifica.


Care sunt etapele procesului de consultare?

Elaborarea Agendei are ca punct de pornire Planul Strategic al Orizont Europa 2021-2024, care propune o structura cu 6 domenii tematice (Sanatate; Cultura, creativitate si societate incluziva; Securitate civila pentru societate; Digitalizare, industrie si spatiu; Clima, energie si mobilitate si Hrana, bioeconomie, resurse naturale, agricultura si mediu), avand asociate in total 32 zone de impact.

La nivel national, pentru fiecare dintre cele 6 domenii tematice, au fost create paneluri de experti, care pe parcursul lunii iulie 2021 au identificat provocari specifice Romaniei sau instantieri locale ale provocarilor globale.

Rolul acestei consultari online este de a evalua si imbogati aceste elemente de specificitate, rezultatele urmand a fi consolidate pe parcursul lunii septembrie, inclusiv cu ajutorul panelurilor initiale.

Consultarea este deschisa pana pe data de 3 septembrie 2021.

Powered by UEFISCDI